lauantai 29. maaliskuuta 2014

Paineita paineita...


Monelta mammapalstalta saa aina lukea " kultamussukka se ja se tämän ja tämän ikäinen tekee nyt jo sitä tätä ja tuota. " tai " miksi meidän se ja se tämän ja tämän ikäinen ei vieläkään osaa sitä tätä ja tuota ? " .

Olen huomannut miettiväni usein samaa. Maisa on kohta 5 kuukauden ikäinen ja sen pitäisi osata jo mm. nämä asiat :
 •  tarttuu esineisiin kahdella kädellä ja vie kaiken tutustumisen arvoisen suuhunsa. Vauva myös oppii 5 kk:n kieppeillä siirtämään esineitä kädestä toiseen.
 • pystyy potkimaan esineitä jaloillaan. Hän kääntyy selinmakuulta kyljelleen, siitä edelleen vatsalleen, ja kohta myös vatsamakuulta selinmakuulle.
 •  jokeltelee tutuille ihmisille sekä itselleen ja leluilleen. Lapsi myös hymyilee omalle peilikuvalleen. 
 • siirtää katseensa esineestä toiseen.
Tiedot kerätty Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetin sivulta.
Fysioterapeutti ei ole ollut tyytyväinen tytön kehitykseen. Mutta tosiasiahan on, kun tyttö on tällä hetkellä 4,5kk ikäinen ja hänen korjattu ikänsä ( lasketunajan 20.12. mukainen ) on vasta 3kk 1 vkoa, niin Maisa ei ole niin paljoa kehityksestä jäljessä kun voisi luulla. Yhdessä vaiheessa puoliero oli iso; vasen puoli oli suosikki- kääntyminen kyljelleen vain vasemmalle, pään kääntyminen vain vasemmalle... Nyt puoliero on tasaantunut huimasti ja tyttö käyttää molempia puoliaan lähes yhtä paljon. Välillä jopa enemmän oikeaa kuin vasenta puoltaan :)

 Sitten kehitystason vaatimiin puoliin: Maisa kyllä ottaa esineitä käteensä, jos ne hänelle annetaan, ja vie esineet suuhun. Maisa ei vielä kurkottele esineitä kohden, mutta kyllä se sieltä kohta tulee :) Maisa ei myöskään selkeästi vielä siirrä tavaroita kädestä toiseen, vaan pitää tavaraa molemmissa käsissä, hellittää toisen käden lelusta tarttuu kohta molemmilla käsillä uudelleen ja hellittää taas toisen käden otteen. Maisa kääntyilee kyljilleen, mutta ei vielä mahalleen. Eilen hän tosin kääntyi mahaltaan selälleen, mutta luulen sen käyneen vahingossa, koska uudelleen ei enää niin tehnyt. Kyllä se siitä :) Maisa juttelee minulle ja muille lähes koko ajan hereillä ollessaan, itsekseenkin juttelee aamuisin sängyssään ja illalla haukkuu ihan ilmiselvästi mua leluilleen sängyssä jos en heti mene sitä tuttia suuhun antamaan :D Peilikuva kiinnostaa kovasti, sille nyökytellään, naureskellaan ja jokellellaan :) Esineet ei kiinnosta Maisaa niin paljoa kuin ihmiset, onko se huono juttu ?
Miksi päätin kirjoittaa tästä ? Miksi en osaa huolestua siitä, mistä fysioterapeutit muistavat meitä muistuttaa kun tyttö ei osaa sitä tätä eikä tuota ?

Kirjoitan aiheesta siksi, koska mielestäni nykyään tuijotetaan ihan liikaa kaikenmaailman kasvukäyriä ynnä muita kasvuun liittyviä tilastoja, kun lasten kasvua ja kehitystä seurataan. 
Jos kehitytään hieman nopeammin kuin keskiverto lapsi yleensä, siitä ei huolestuta, mutta heti kun ei olla ikäisensä tasolla vaan ihan hiemankin jäljessä, lapsessa täytyy olla jotain vikaa ?
Jos Maisa ei nyt ihan samaa vauhtia kasva, kuin jokin keskikäyrällä kehittyvä ja kasvava täysiaikaisena syntynyt lapsi, onko se paha? Tarkoittaako se automaattisesti sitä että jokin on pielessä ? 

Ei minusta. Luotan siihen, että lapseni kasvaa ja kehittyy hänelle sopivaan tahtiin. Ja jos kuitenkin viitteitä uuden oppimisesta on, tarvitseeko mun olla heti panikoimassa että mun lapsi ei just nyt kehity samaa tahtia kuin muut ? Neuvolassakaan ei osata olla huolissaan siitä, että Maisa vielä mielellään ne pienet somat kätensä pitää nyrkissä ja rintakehän päällä sen sijaan, että kurkottelisi kamalasti ylöspäin. Vauhtia kuitenkin muuten riittää ja pää kääntyy ja kroppakin pikkuhiljaa sen mukana. Lonkkia jumpataan vaipanvaihtojen yhteydesä, jotta kääntyminen, sitten kun sen aika tulee, olisi hieman helpompaa. Näin siis meillä. Onko teillä lukijoilla ollut vastaavaa tilannetta, että joku ammattihenkilö on ollut huolissaan lapsenne kehityksestä tai kasvusta, mutta huolenaihe on ollut ei nyt turha, mutta ei niin aiheellinenkaan ?

3 kommenttia:

 1. Kaikenlaisia vastaavia kokemuksia on esikoisen kanssa. Ihan tuntemattomatkin ihmiset kommentoi välillä tosi ajattelemattomasti. Hermoja kiristi välillä... Rosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja valitettavasti lähipiirissäkin odotukset tuntuu välillä olevan kamalan korkeat :( aina sitten joudun muistuttamaan että Maisa on syntynyt keskosena ja on 5 viikkoa kalenteri-ikäänsä jäljessä kehityksessä.

   Poista
 2. Mun tyttö syntyi myös 5.viikkoa ennen v.2012, ja selvästi tämä vaikutti kehitykseen. Mutta fyssärille ei päästy koskaan, kun meni just ja just normaali kehityksee. Tässä mun tytön kehitys vaiheita: leluun tarttuminen 4kk, selältä vatsalleen 6kk, liikkuu kierimällä 8kk, pyörii navanympäri 8kk, ryömii 9kk, nuosi polvilleen 11kk, seisoi tukea vasten 11,5kk, istui kaatumatta 11kk, konttasi 1v, käveli 1,4v. Eniten olin huolissaan kun jalat ei eivät kantaneet kun vasta n. 8kk ikäisenä. Mutta nyt on 1.8v. ikäinen terhakka tyttö :)

  VastaaPoista

Jätäthän terveisesi :)